Liječenje matičnim ćelijama

Liječenje matičnim ćelijama

Nauka i medicina danas bilježe najznačajnija dostignuća i priznanja upravo na polju regenerativne medicine, odnosno liječenja matičnim ćelijama.

Matične ćelije su već do sada promjenile i spasile više hiljada života širom svijeta. Nauka razvija i druge “čudesne” mogućnosti primjene ovih dragocjenih ćelija, što može biti veliki korak za čovječanstvo.

Trenutno se matičnim ćelijama uspješno liječi više od 80 bolesti. Ova oblast medicine se neprestano razvija, što pokazuju dostignuća kliničkih ispitivanja. Izvjesno je da će u bliskoj budućnosti one imati još širu primjenu.

Matične ćelije se već koriste u liječenju hematoloških, imunoloških i metaboličkih poremećaja, kao i određenih tipova malignih bolesti. Za pojedine bolesti, matične ćelije su jedina mogućnost liječenja, dok se u nekim slučajevima primjenjuju kada su prethodni izvori liječenja neuspješni ili kada je bolest agresivna.

Nakon transplantacije, matične ćelije se prirodno kreću kroz krvotok prema oštećenim područjima. Kada je transplantacija uspješna, stvoren je novi, zdrav imunološki sistem.

Leukemije, limfome i druge maligne bolesti je moguće liječiti matičnim ćelijama. Karcinom je teško, često neizlječivo, smrtonosno oboljenje, koje prate gubitak težine, umor i konstantna bol. Navedeni tipovi tumora se liječe matičnim ćelijama:
Hematološke bolesti, uključujući mnoge anemije, se liječe matičnim ćelijama. Uzrokovane su poremećajem ćelija krvi i dovode do pojave otoka, krvnih ugrušaka, nekontrolisanog krvarenja, što može biti smrtonosno. Matične ćelije su dostupne pacijentima za liječenje sljedećih bolesti:
Metabolički poremećaji, uključujući Hunterov sindrom i Hurlerov sindrom, često uzrokuju iznenadne napade, bolove i gubitak težine. U nekim slučajevima ove bolesti mogu biti izuzetno opasne. Matičnim ćelijama je moguće liječiti sljedeća stanja:
Imunološke poremećaje, poput Evansovog sindroma i Hronične granulomatozne bolesti, karakteriše to da organizam napada sopstvene ćelije. Često su praćeni umorom i konstantnim groznicama. U nekim slučajevima imunološke bolesti su smrtonosne. Matične ćelije su djelotvorne u liječenju sljedećih oboljenja:

Više o dostignućima kliničkih studija pogledajte na:

parentsguidecordblood.org

Izvori:

www.cordblood.com

www.cordbloodbanking.com